O nas   |   Kontakt   |   Jak zamawiać   |   Koszty przesyłki   |   Regulamin zakupów   |   Polityka prywatności   |   Odbiór osobisty

z miłości do czytania!

w naszej ofercie znajduje się 138240 produktów
panel Klienta
panel Klienta ▼
zaloguj się |  |
utwórz nowe konto
Twój koszyk
Koszyk jest pusty, zapraszamy na zakupy w księgarni internetowej.
Twój koszyk (pusty)
znajdź!
wyszukiwanie zaawansowane >
działy
lovebooks.pl > Ustawa o ochronie konkurencji i konsumentów Komentarz
Ustawa o ochronie konkurencji i konsumentów Komentarz

Ustawa o ochronie konkurencji i konsumentów Komentarz

Wydawca: C.H. Beck
Dział:
EAN: 9788325563035
ISBN: 9788325563035
Stron: 1576, Format: 16.5x24.5cm
Data wydania: 2014, Oprawa: twarda z obwolutą
chwilowo niedostępna
powiadom mnie, kiedy pozycja pojawi się w sprzedaży
Wysyłka w ciągu 48 godzin !
Dostawa już od 3.99 zł !

szczegóły >
Zamów przez telefon:
12 312 03 20
jeżeli planujesz zakup tego produktu w przyszłości > dodaj do schowka
> poleć znajomemu

Drugie wydanie komentarza do Ustawy o ochronie konkurencji i konsumentów to prawie 1600 stron w nowym, większym formacie, praktycznego, wnikliwego omówienia przepisów ustawy o ochronie konkurencji i konsumentów, zmienionej ustawą z 10.6.2014 r. o zmianie ustawy o ochronie konkurencji i konsumentów oraz Kodeksu Postępowania Cywilnego. Komentarz szczegółowo omawia zasady i tryb przeciwdziałania praktykom ograniczającym konkurencję oraz praktykom naruszającym zbiorowe interesy konsumentów, a także antykonkurencyjnym koncentracjom przedsiębiorców i ich związków, jeżeli te praktyki lub koncentracje wywołują lub mogą wywoływać skutki na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej. W komentarzu zostały omówione: zakazy praktyk ograniczających konkurencję, zakaz porozumień, zakaz nadużywania pozycji dominującej, kontrola koncentracji przedsiębiorców, zakaz praktyk naruszających zbiorowe interesy konsumentów. Autorzy szczegółowo omawiają także funkcje i zadania Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów oraz postępowanie przed Prezesem Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów. Wnikliwie też zostały skomentowane przepisy poświęcone postępowaniu antymonopolowemu w sprawach praktyk ograniczających konkurencję, w sprawach koncentracji, w sprawach praktyk naruszających zbiorowe interesy konsumentów. Autorzy skomentowali także przepisy poświęcone karom. W Komentarzu zostały omówione także ważne akty wykonawcze do ustawy. Autorzy powołują także liczne orzecznictwo na poparcie swoich tez. Ważne zmiany legislacyjne Drugie wydanie uznanego na rynku komentarza pod red. prof. Tadeusza Skocznego zawiera zmiany z ustawy z 10.6.2014 r. o zmianie ustawy o ochronie konkurencji i konsumentów oraz Kodeksu Postępowania Cywilnego, dotyczące m.in.: przepisów związanych z kontrolą koncentracji, w szczególności skrócenie czasu trwania postępować w przypadkach tzw. prostych koncentracji, wprowadzenie dwuetapowej procedury rozpatrywania wniosków w przypadku koncentracji skomplikowanych; modyfikacji przepisów związanych z kontrolą i przeszukaniem; wprowadzenia osobistej odpowiedzialności członków zarządów za udział firm w kartelach, kar dla osób zarządzających za dopuszczenie do naruszenia przez firmę zasad konkurencji, wprowadzenia możliwości dobrowolnego poddania się karze w postępowaniu antymonopolowym dla przedsiębiorcy, dzięki czemu będzie mógł on wtedy liczyć na 10-proc. obniżkę kary, wprowadzenia odstąpienia od nałożenia kary finansowej lub jej obniżenia w stosunku do przedsiębiorcy, który podjął współpracę z urzędem antymonopolowym i przedstawił dowody na istnienie niedozwolonego porozumienia ograniczającego konkurencję, wprowadzenia możliwości ostrzegania klientów, np. przed reklamami wprowadzającymi ich w błąd jeszcze w toku prowadzonego postępowania antymonopolowego, uproszczenia i skrócenie procedur dotyczących połączeń firm. Precyzyjna nawigacja wewnętrzna: szczegółowy podział wewnętrzny komentarza do danego artykułu, spisy treści do artykułów, tytuły tez, pozwalające w szybki sposób na znalezienie właściwego zagadnienia, numery tez pozwalające na sprawne korzystanie z wewnętrznych odesłań oraz odszukanie podstawowych haseł w indeksie.

Podobne tytuły
Ustawa o ochronie konkurencji i konsumentów Komentarz

Ustawa o ochronie konkurencji i konsumentów Komentarz

Komentarz jest praktycznym przewodnikiem po skomplikowanych i wysoce specjalistycznych dziedzinach prawa, jakimi są prawo konkurencji i prawo konsumenckie. Jego autorzy - wysokiej klasy specjaliści pracujący zarówno w kancelariach prawniczych,...

cena: 269,00  224,94 zł
do koszyka
Ustawa o zmianie ustawy o ochronie konkurencji i konsumentów z 5.8.2015 r. Komentarz

Ustawa o zmianie ustawy o ochronie konkurencji i konsumentów z 5.8.2015 r. Komentarz

Zmiany wchodzące w życie 17 kwietnia 2016 r. Ustawa z 5.8.2015 r. o zmianie ustawy o ochronie konkurencji i konsumentów oraz niektórych innych ustaw (Dz.U. z 2015 r. poz. 1634) wprowadza m.in. następujące zmiany: - administracyjnoprawne...

cena: 129,00  113,67 zł
do koszyka
Ustawa o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji. Komentarz

Ustawa o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji. Komentarz

Ustawa o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji. Komentarz w sposób wyczerpujący wyjaśnia zagadnienia związane z zapobieganiem i zwalczaniem nieuczciwej konkurencji w działalności gospodarczej, w szczególności produkcji przemysłowej i rolnej,...

cena: 349,00  307,54 zł
do koszyka
Ustawa o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji. Komentarz

Ustawa o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji. Komentarz

W publikacji w sposób przejrzysty i wyczerpujący omówiono zagadnienia zapobiegania i zwalczania nieuczciwej konkurencji w działalności gospodarczej, w szczególności produkcji przemysłowej i rolnej, budownictwie, handlu i usługach. Autorzy...

cena: 239,00  199,81 zł
do koszyka
Ustawa o ochronie zdrowia psychicznego Komentarz

Ustawa o ochronie zdrowia psychicznego Komentarz

Książka stanowi kompleksowe i przejrzyste omówienie wszystkich aspektów prawnych regulacji ochrony zdrowia psychicznego, dotyczących m.in.: - ochrony praw osoby chorej psychicznie, poszanowania jej godności oraz zapewnienia nale-żytej...

cena: 199,00  166,35 zł
do koszyka
Ustawa o ochronie przyrody. Komentarz. Wydanie IV

Ustawa o ochronie przyrody. Komentarz. Wydanie IV

Obecne czwarte wydanie ukazuje się po czterech latach od poprzedniego. W czasie dzielącym te wydania ustawa o ochronie przyrody była kilkanaście razy nowelizowana. Szczególnie znaczące były dwie nowelizacje przeprowadzone: - ustawą z 24...

cena: 135,00  106,79 zł
do koszyka
Ustawa o ochronie danych osobowych. Komentarz

Ustawa o ochronie danych osobowych. Komentarz

Publikacja to komentarz do ustawy z 29.8.1999 r. o ochronie danych osobowych (t.j. Dz.U. z 2015 r. poz. 2135 ze zm.), który określa zasady postępowania przy przetwarzaniu danych osobowych oraz prawa osób fizycznych, których dane osobowe są lub...

cena: 179,00  157,69 zł
do koszyka
Ustawa o ochronie osób i mienia Komentarz

Ustawa o ochronie osób i mienia Komentarz

Komentarz stanowi praktyczny przewodnik po zagadnieniach ustawowych ochrony osób i mienia, m.in. takich jak: wymagania kwalifikacyjne pracowników ochrony, określenie urządzeń, obszarów i obiektów podlegających ochronie, środki...

cena: 69,00  57,66 zł
do koszyka
Ustawa o ochronie informacji niejawnych Komentarz

Ustawa o ochronie informacji niejawnych Komentarz

Wydanie 2, 2014 Ustawa o ochronie informacji niejawnych. Komentarz zawiera analizę prawną instytucji oraz przepisów regulujących tę problematykę, z odwołaniem się do standardów europejskich. Jest to kompleksowe ujęcie zagadnienia ochrony...

cena: 69,00 zł
do koszyka
Ustawa o akredytacji w ochronie zdrowia Komentarz

Ustawa o akredytacji w ochronie zdrowia Komentarz

Komentarz zawiera wnikliwą analizę przepisów ustawy o akredytacji w ochronie zdrowia i jej aktów wykonawczych regulujących zasady potwierdzenia spełniania przez podmiot udzielający świadczeń zdrowotnych tzw. standardów akredytacyjnych....

cena: 129,00  107,85 zł
do koszyka
więcej...
Biuro obsługi klienta jest do Państwa dyspozycji: od poniedziałku do piątku w godz 9:00-19:00, w soboty od 9:00 - 16:00, tel. +48 12 312 03 20 mail. sklep@lovebooks.pl
opracowanie Prekursor